La tecnologia pot ser la gran aliada de la gent gran

La tecnologia pot ser la gran aliada de la gent gran

Quan parlem de tecnologia, sovint es considera que hi ha el que anomenem bretxa digital. Un concepte que divideix les persones entre les que s’han criat en un entorn tecnològic, els anomenats nadius digitals, i les persones que van néixer en èpoques anteriors o que gairebé acaben d’arribar al món digital.

Tot i així, amb la situació actual de pandèmia i les mesures per prevenir l’avenç de la COVID-19, la importància d’usar les noves tecnologies s’ha fet palesa. Podem dir que abasta tots els àmbits de la nostra vida, des de comunicar-nos amb familiars i amics fins a gaudir de l’entreteniment. Per no parlar del teletreball, que està canviant la manera com molts cobrim la nostra jornada laboral.

Els que viuen en apartaments amb serveis ja gaudeixen d’un merescut descans a nivell laboral, però la resta de les coses sí que hi són presents. I ens hem adonat que no hi ha una edat màxima per aprofitar la tecnologia. Tots la necessitem per igual, encara que siguem grans. Per això, podem dir que la bretxa digital és cada cop més estreta i que amb prou feines es nota.

Beneficis que aporten les noves tecnologies a les persones grans

Als nostres habitatges tutelats estem encantats de veure com la tecnologia no espanta els nostres residents. A més, cada cop hi ha més experts que coincideixen que l’ús de les noves tecnologies aporta nombrosos beneficis als adults grans, que per altra banda sempre tenen moltes ganes d’aprendre i no només ara, que tenen més temps a casa, sinó que quan tot torni a la normalitat també.

La llista davantatges és molt àmplia. En parlem?

– La tecnologia obre una porta a moltes activitats

Tot i que no puguem sortir dels nostres apartaments amb serveis a Barcelona, la tecnologia permet accedir a tota mena d’activitats lúdiques i educatives.

Cada cop hi ha més cursos en línia, tutorials, presentacions en viu i una infinitat d’opcions d’entreteniment. Si et ve de gust aprendre coses noves, com preparar aquests plats orientals que tant t’agraden i que no saps com poden estar tan bons, o fer aquelles manualitats de decoració amb reciclatge de què parla tothom, només has de buscar per Internet i ho trobaràs.

Fins i tot pots connectar-te a sessions d’exercici online amb què posar-te en forma. I així conèixer gent nova si les classes són en directe.

– Adéu a sentir soledat

Sovint s’ha dit que la tecnologia és la responsable que les persones estiguem cada cop més distants. Però el cert és que gràcies a les noves tecnologies ningú no ha de sentir-se sol. Hi ha moltes aplicacions i programes com Zoom o WhatsApp que ens permeten mantenir el contacte amb la família i els amics. I no només parlant sinó veient-nos les cares. I el millor de tot és que es pot fer sense sortir de casa, des d’un ordinador, una tablet o un telèfon.

Avui, davant de la situació en què ens trobem, un dels nostres grans enemics és l’aïllament. Com que en alguns moments haurem de romandre a les nostres llars i no podrem tenir contacte amb el món exterior, és molt probable que ens pugui afectar i fer que ens sentim sols.

Però la tecnologia s’ha convertit en un recurs fantàstic per trencar amb la soledat, i el que és bo és que no cal tenir gaire experiència per executar algun dels programes de comunicació online de què disposem.

Amb aquests les distàncies desapareixen, i als habitatges tutelats pots organitzar un sopar familiar o una nit de jocs on us ho passareu tots genial com si estiguéssiu tots asseguts a la mateixa taula.

– Ajuda a nivell cognitiu

A diferència del que es creia fins fa poc temps, les neurones es continuen desenvolupant durant tota la vida i no només quan som petits. Això significa que en qualsevol etapa de la vida el nostre cos continua creant neurones noves, i que les activitats cognitives contribueixen a fer que el seu creixement sigui més gran. I en això la tecnologia és un gran aliat perquè ofereix una àmplia quantitat d’opcions per mantenir la ment activa.

Des de puzles a exercicis de memòria, es pot treballar l’agilitat mental i potenciar les capacitats cognitives, amb els beneficis que això suposa per a la salut mental. El cervell és un múscul, i com més s’exercita millor funciona. Aprofita el temps lliure als apartaments amb serveis per gaudir d’aquests jocs, tant en solitari com unint-te a partides grupals, que també n’hi ha.

– Gadgets que faciliten la vida

La tecnologia també proporciona tot tipus d’eines útils per a la llar, no només a l’àmbit de l’oci i la comunicació. Hi ha petits robots que s’encarreguen de netejar el terra, instal·lacions que controlen la temperatura de la casa i molts altres aparells que fan la vida més fàcil. I que fins i tot entretenen, perquè veure com el robot aspirador recorre tota l’habitació té un punt molt graciós, no cal pas enganyar-se.

La bretxa tecnològica no és un problema per a la gent gran

La veritat és que la pandèmia no ha fet més que accelerar un procés que es venia produint en els darrers anys. Ho hem estat veient entre els residents dels nostres apartaments amb serveis a Barcelona, que se sentin cada cop més còmodes utilitzant Internet, smartphones i d’altres dispositius tecnològics. Els que encara eren una mica reticents a fer-los servir han sabut aprofitar la situació per aprendre a fer-los servir, i en molt poc temps tots ens hem adaptat. Així que si es pot treure alguna cosa bona d’aquesta pandèmia on estem immersos, és que hem eliminat la bretxa tecnològica que ens dividia en nadius digitals i la resta de persones.

Hi ha molts exemples que demostren que la tecnologia està ajudant molt a la gent gran. Alguns són:

•    Estem tornant a llegir. Els dispositius electrònics ens han donat accés a tota mena d’informació per escrit. Revistes, diaris i sobretot llibres, són a un simple clic. I a sobre podem ampliar la lletra per llegir-los amb facilitat.

•    Noves relacions. Ampliar el teu grup d’amics avui és més fàcil que mai. A més de poder gaudir de bones converses amb els teus veïns dels apartaments amb serveis, les xarxes socials ens obren una oportunitat per conèixer gent nova. Persones amb qui comparteixes interessos, aficions i potser fins i tot una nova parella, si és el que busques.

•    La veu dóna pas a veure’ns cara a cara. Com hem dit abans, avui podem parlar amb tothom com si els tinguéssim al davant. Les trucades de telèfon han donat pas a les trucades de vídeo. Pots fer i rebre trucades de fills i néts, germans i qualsevol persona amb qui tinguis ganes de parlar. Mantenint la seguretat i sense cap mena de risc.

Hi ha molts més exemples que demostren que la tecnologia s’ha convertit en un recurs molt pràctic per a tothom, i que l’anomenada bretxa digital ja no existeix. Li hem perdut el respecte a fer servir les noves tecnologies i les hem convertit en grans aliades, que ens estan ajudant a superar aquests moments tan difícils. La tecnologia ens permet gaudir d’esbarjo i sobretot mantenir la comunicació amb tothom, des de cuidadors fins a familiars que són més o menys lluny.

La comoditat de viure als nostres apartaments amb serveis al costat de la tecnologia

Tot i que ara cal passar molt de temps a casa, per no dir que alguns de nosaltres ens passem dies sense sortir a causa de les restriccions imposades per la pandèmia, als apartaments amb serveis a Barcelona tot són comoditats.

Tens a la teva disposició tot allò que necessites per gaudir de la millor qualitat de vida, com els nostres serveis de neteja, vigilància, manteniment i menjars, que segueixen en funcionament alhora que es preocupen per extremar les precaucions en matèria de seguretat.

També comptes amb el servei d’infermeria que vetlla per la salut de tots els residents a l’edifici d’habitatges tutelats. No només ara, sinó en tot moment, el nostre personal està atent per garantir que tothom estigui tan bé com sigui possible, en el sentit físic.

Mentre no sigui possible rebre visites de manera habitual, com abans de l’arribada del coronavirus, la tecnologia continuarà sent una gran aliada per mantenir el contacte amb familiars i amics, ocupar el temps lliure aprenent coses noves o gaudint de les teves aficions, continuar cuidant el teu estat físic i mental, etc.

Quan aquesta situació acabi i es puguin tornar a rebre visites, als apartaments amb serveis tornaràs a reunir-te amb qui vulguis, perquè saps que als habitatges tutelats gaudeixes de llibertat absoluta per fer el que et sembli.

Sabem que estem passant per moments una mica complicats, i que ens encantaria sortir al carrer, estar amb els nostres fent una passejada o gaudint d’un bon sopar. Però tot passarà i ho podrem fer. Mentrestant, la tecnologia és al nostre costat per ajudar-nos i s’ha comprovat que gràcies a ella podem seguir fent gairebé el mateix, però d’una manera una mica diferent.