Invertir millor el temps a casa: manualitats per a la gent gran

Invertir millor el temps a casa: manualitats per a la gent gran

La pandèmia del coronavirus ens ha obligat a passar una gran quantitat de temps tancats a casa sense poder sortir-ne. La situació ja va per a un any, i després del Nadal, on és possible que alguns hagin pogut tenir una mica més de contacte amb família, amics o veïns als nostres apartaments amb serveis a Barcelona, potser ens tornarem a sentir sols. Fins i tot és possible que la sensació de solitud sigui més gran després d’aquest petit respir que ens van donar les festes.

Tot i això, cal assumir que vivim en aquesta realitat, i que si volem sortir d’aquesta situació hem de parar esment a les mesures que imposen les autoritats sanitàries. És normal, però que tant les persones grans que viuen soles a casa com les seves famílies es preocupin una mica per invertir el temps en alguna cosa productiva, i no només en veure la televisió o escoltar la ràdio. La veritat és que hi ha una bona llista d’activitats que la gent gran pot fer dins de casa per passar l’estona i deixar de banda el sentiment de solitud.

I entre les més interessants hi ha les manualitats, que es poden fer sense problema als interiors, amb coses que hi ha per casa o que es venen a qualsevol botiga. A més, tenen molts beneficis. En aquest article parlarem del que aporten les manualitats, i donarem idees per gaudir al màxim del temps que passem a casa, tot esperant tornar a sortir i reunir-nos amb llibertat.

Beneficis que aporten les manualitats

Si tens algun familiar als nostres habitatges tutelats, anima’l a aprofitar el temps fent alguna manualitat. I si ets tu qui viu als nostres apartaments amb serveis, aprofita per invertir el temps lliure de què disposes realitzant aquestes activitats. Les manualitats tenen molts beneficis a nivell físic, mental i emocional:

•  Beneficis físics: Quan treballem amb les mans, ens adonem que ens cal moure’ns amb precisió i habilitat. Això permet que ens concentrem en l’activitat, i que desenvolupem les nostres capacitats cognitives, com ara la coordinació mà-ull.

Això també és molt beneficiós pel que fa a funcionalitat, perquè l’entrenament que fem amb les manualitats contribueix de manera positiva en el desenvolupament de les activitats diàries.

•  Beneficis mentals: Quan fem manualitats posem en funcionament la nostra imaginació i la nostra memòria. Això permet que en el dia a dia la nostra ment estigui més clara i siguem capaços de resoldre qüestions quotidianes amb més facilitat.

A més, quan observem el resultat que estem aconseguint, la nostra autoestima es reforça i augmenta la sensació que som capaços de fer més i millors coses.

•  Beneficis psicològics: Fer alguna activitat agradable permet evadir-se una mica de la realitat i alleujar tensions. Això beneficia de manera significativa el cervell, que deixa de banda durant un temps les preocupacions i els pensaments negatius, tan comuns durant la pandèmia quan estem sols a casa.

Idees de manualitats per a la gent gran

En realitat, el tipus de manualitats que decideixis fer dependrà en bona mesura de factors com ara les teves habilitats, gustos i preferències. Tot i així en aquesta vida tot s’aprèn, i si hi ha alguna cosa que et ve de gust fer, encara que no en sàpigues, ara és un bon moment per dedicar-hi temps i desenvolupar noves habilitats.

Per exemple, pintar un quadre pot ser una activitat fascinant, a la qual pots anar dedicant un temps sempre que vulguis fins que el resultat et satisfaci. Només necessites un llenç, pinzells i la pintura que prefereixis: aquarel·les, trempes, oli, etc.

També podeu fer alguna de les manualitats que us proposem en aquesta llista. Fes una ullada als materials que tens per casa, de ben segur que et pots posar mans a l’obra avui mateix.

– Peces de bijuteria

Una de les manualitats més fàcils que es poden fer és la bijuteria, que a més a més es pot regalar i lluir quan i on vulguis. Anells, collarets, arracades o fermalls es poden fer amb mil formes diferents, i amb materials molt sorprenents:

•    Pells de cítrics: Quan mengis o utilitzis fruites com taronges, llimones, mandarines o aranges, guarda les closques i no les llencis. Neteja-les i treu les parts blanques. Retalla-les amb la forma que vulguis i posa-les a assecar, ja sigui al sol o un parell de minuts al microones. Quan ho tinguis llest només cal enfilar les peces en cordons, passadors o encasts d’arracades. Originals i úniques!

•    Argila polimèrica: Aquest material es modela com la plastilina i té la peculiaritat que, en enfornar-lo, s’endureix. Pots fer gairebé de tot, des de comptes per a collarets i polseres fins a camafeus o peces més petites per a arracades. Només heu d’assegurar-vos que els comptes tenen forats per passar el cordó o el filferro corresponent.

•  Càpsules de cafè: Les càpsules d’alumini de les cafeteres es poden aprofitar per fer uns fermalls preciosos. Pots trobar moltes idees en vídeos i pàgines d’Internet o deixar que la teva imaginació voli creant dissenys.

– Jocs de taula

Seguim amb les manualitats que un cop acabades es poden fer servir. Els jocs de taula poden ser més o menys complexos depenent dels materials i el tipus de joc que decideixis fer:

•    Escacs: Pots fer un preciós tauler de fusta i modelar les peces amb argila, o talles les peces també de fusta. Si t’animes a portar-ho més enllà, fes servir el mateix tauler per a un joc de dames tallant discos de fusta i pintant-los en dos colors.

•    3 en ratlla: Per a aquesta manualitat pots triar materials de qualsevol tipus com ara cartró, fusta o reciclats. Per exemple, pots fer les peces en forma de “X” amb palletes de refrescos i les que tenen forma de “O” amb taps d’ampolles. A més, el tauler pot ser des d’una cartolina a un tros de fusta rebutjat, sempre que sigui llis i es puguin dibuixar els buits per col·locar-hi les peces.

•    Memory: Per fer un joc de memòria només necessites cartró i unes pintures. Retalla paces quadrades o discs i pinta dues imatges iguals de cada. Pots fer-ne tantes com vulguis, encara que quantes més en facis, més difícil serà el joc després. També pots fer un memory amb fotografies, fotocopiant o imprimint les imatges i enganxant-les a cadascuna de les peces.

Manualitats amb paper

Amb un parell de fulls de paper pots dedicar hores a fer figures, flors o guarniments per decorar. Des de la clàssica papiroflèxia fins al papercraft més avançat, la llista de possibilitats és gairebé interminable. I el millor és que pots fer una col·lecció del que vulguis, com ara personatges de dibuixos animats, animals, figures geomètriques i molt més.

Una altra idea de manualitat és reciclar els rotllos de cartró que llencem quan s’acaba el paper higiènic per fer petites caixes. És molt senzill però entretingut, i només has de doblegar amb compte les vores fent que coincideixin com si fos una tapa. Pots utilitzar aquestes capsetes per guardar botons, pintures, mitjons o fins i tot com a embolcalls per a regals.

– Figures de Goma Eva

La Goma Eva és un material molt versàtil, que es pot utilitzar per folrar boles de suro blanc i fer ninots de tota mena. Només has de triar els colors i fer-hi els detalls que et vinguin de gust. Amb una mica d’imaginació i paciència, fins i tot pots fer un ninot de cada membre de la família amb els seus trets, com ara bigoti, els cabells arrissats o algun detall que recordi que són ells. L’únic que necessitaràs és Goma Eva de diversos colors, unes tisores i una mica de cola. Tota la resta queda a la teva imaginació.

Per descomptat, a més de persones pots fer animals i muntar un petit zoo a casa, afegint-hi noves figures quan vulguis.

Com pot animar la família a fer manualitats?

És evident que quan un se sent sol, no sempre té ganes de fer manualitats. Per això, la família ha de motivar a les persones grans perquè s’animin a fer-les.

Com fer-ho ara que no ens podem reunir? Pot ser suficient amb una trucada de telèfon per saber com porten el projecte, o connectar-se per videoconferència i fer una “quedada” on anar veient com progressa la manualitat. A més, als habitatges tutelats sempre es compta amb llibertat absoluta per fer el que vulguis, igual que a qualsevol altre pis propi, amb l’avantatge de disposar de serveis d’alta qualitat.

Gaudeix de les manualitats als nostres apartaments amb serveis a Barcelona

Si vius en algun dels nostres habitatges tutelats, no sentiràs soledat perquè comptes amb personal que s’encarrega que tot funcioni a la perfecció, a més de veïns que conviuen amb tu.

També disposeu d’amplis i còmodes espais comuns on us podreu reunir per mostrar les vostres manualitats o compartir idees i anar-les fent sense que hi hagi cap perill perquè podeu mantenir la distància social i alhora evitar la sensació de solitud.

Sabem que la situació és complicada i que, després de les festes, quan molts ens n’hem oblidat una mica de que no podem estar junts, el sentiment de solitud pot tornar amb més força. Però idees com aquestes manualitats segur que fan més suportable el temps que ens queda fins a tornar a reunir-nos.