Pisos tutelats i la importància de seguir jugant

Dimecres, 20 de Desembre de 2017

 

El joc no és només important durant la infantesa. En l'edat adulta, jugar cobra una vital importància, ja que contribueix a mantenir les relacions socials i la capacitat cognitiva, millorar la concentració i tenir un millor estat d'ànim. Una persona entretinguda sol estar molt més contenta que algú que s'avorreix i no té cap objectiu. Quan parlem de la maduresa, el joc es converteix en una eina molt beneficiosa per millorar la qualitat de vida de les persones.

 

 

  

 

El joc en els adults majors

 

Com hem comentat, el joc és molt important en totes les etapes de la vida. Encara tendim a associar únicament amb la infància i adolescència, és un element molt positiu per a la gent gran. Un cop acabada l'etapa laboral i sense grans obligacions en la vida, hi ha persones que poden arribar a sentir-se perdudes i desmotivades. El fet de no tenir res a fer, en moltes ocasions, pot arribar a desembocar en una depressió. En aquest sentit, jugar és una molt bona manera de passar els dies de manera lúdica i aportar un sentit a aquesta etapa de la vida en què la persona ha de centrar-se en gaudir del temps.

 

 

jocs majors

  

 

El joc és una gran eina social. No estem parlant dels jocs d'ordinador individuals ni dels que es descarreguen al telèfon mòbil sense interacció amb altres persones (encara que alguns sí estan pensats per jugar en línia amb altres participants). Qui no recorda les tardes de jocs de taula, dòmino, parxís, escacs i tants altres que ens feien vibrar ... La imatge de la gent gran jugant a les cartes al bar del poble pot semblar treta d'una altra època, però és una gran manera de mantenir les relacions socials entre la gent gran (i entre les persones, en general). El joc serveix també com a element de relació entre diferents generacions, ja que els avis poden ensenyar als seus néts els coneixements lúdics que posseeixen i són tan enriquidors per a tots dos.

 

A més de la part de relació social, el joc serveix per mantenir en alerta les capacitats psíquiques. És molt útil a l'hora de tractar malalties neurològiques, tant per recuperar facultats com per frenar o alentir els problemes degeneratius que poden començar a afectar a partir de certes edats. Si el cervell funciona com un múscul, anem a tractar de exercitar-lo. I quina millor manera de fer-ho que a través del joc.

 

 

 

   

Per a què serveix jugar

 

A més dels beneficis terapèutics del joc, dels quals ja hem parlat, jugar es converteix en una eina fonamental per millorar estats depressius o d'ansietat. S'ha demostrat que perllonga la vida de la gent gran, però, sobretot, que ho fa d'una manera tan positiva que la gent gran afirmen sentir-se feliços quan juguen. És un element de prevenció contra l'estrès meravellós i senzill d'implementar. En el dia a dia, podem observar com el joc s'ha instal·lat en gairebé tots els moments de la vida diària i que les persones s'enfronten millor a la rutina si els suposa un repte i necessiten desenvolupar una estratègia per aconseguir arribar a una solució. El joc desenvolupa la creativitat i millora el procés cognitiu. Encara que, d'adults, el nostre joc ja no es basi en l'aprenentatge del medi, mai deixem de instruir-gràcies a ell.

 

 

jocs per a majors

 

 

 

El joc en pisos tutelats

 

Quan arribem a una determinada edat, de vegades, seguir vivint al pis de tota la vida pot resultar complicat; a causa de limitacions físiques o, simplement, a una càrrega per haver de continuar realitzant les tasques diàries sense descans. Una molt bona opció, en aquests casos, és optar per viure en pisos tutelats; és a dir, pisos normals (no són uns llocs de retir a l'ús); però on es tenen cobertes les necessitats bàsiques, pel que fa als serveis, de manera que la persona només ha de preocupar de gaudir i fer el que li vingui de gust. Aquesta opció, però, pot fer que la persona es trobi alguna cosa perduda sense haver obligacions que complir ni una rutina de tasques bàsiques. Moltes vegades, arribem a l'edat adulta però ens sentim encara joves i actius, amb ganes de gaudir de tot el temps que abans havíem invertit en treballar i les inacabables tasques de la quotidianitat.

 

 

Jugar esdevé un element molt important per a les persones que viuen en apartaments per a gent gran, ja que contribueix a mantenir un etil de vida saludable i positiu. Gràcies al joc es millora es fomenta l'autonomia i es millora l'autoestima. Sobretot, si la persona pateix algun tipus de malaltia que limiti de caràcter físic o psíquic, serveix com a element de superació. Aquests entreteniments ajuden a trencar hàbits poc saludables, com el sedentarisme, atès que és més senzill que la persona es mogui mitjançant un estímul divertit, un repte o alguna cosa que li faci sortir de la rutina. Per a les persones que no té limitacions i, simplement, volen entretenir-se, és igual de positiu, ja que viure en un pis tutelat convida a invertir el temps en activitats lúdiques d'aquest tipus, el que fa que visquin feliços i tranquil·les.

 

 

jocs majors

 

 

 

alguns jocs

 

 

De vegades, ens costa identificar quins jocs són aptes per a grans i quins són simples entreteniments per a nens i adolescents. La percepció que el joc és una forma de perdre el temps ve donada pel canvi de l'etapa juvenil a l'adulta, quan la persona té tantes responsabilitats que no es pot permetre el luxe de deixar de produir i posar-se a jugar. Si bé és cert que, com adults, no anem a posar-nos a llançar una pilota una vegada i una altra per veure què passa, hi ha infinitat de jocs que poden satisfer-nos de la mateixa manera que un nen queda feliç quan la tira.

Hi ha alguns jocs socialment acceptats per a l'etapa adulta, com poden ser els jocs de cartes, el dòmino, els escacs o realitzar activitats esportives com el frontó, el bàdminton, la petanca, la marxa i altres. No obstant això, no són les úniques alternatives de diversió que tenim en arribar a l'edat adulta. Els temps moderns ens han portat infinitat de possibilitats a l'hora de jugar i entretenir-nos. Si parlàvem de que el joc pot servir com a eina de socialització entre generacions, no només ens referíem al fet que l'adult ensenyi al nen; sinó també al contrari, una manera formidable de entretenir-se i fer exercici és compartir una estona junts jugant un partit de tennis o tirant una carrera amb la Wii. Els jocs de taula tradicionals tampoc perden pistonada amb el pas dels anys i són acceptats per totes les generacions, encara que també podem introduir algunes novetats en aquest tipus d'entreteniments i provar els jocs de rol, una estupenda manera de descobrir altres mons i desenvolupar relacions d'una manera diferent.

jocs per a gent gran

Seguint en el pla tecnològic, podem trobar molts jocs d'ordinador en què cal jugar en equip i que requereixen una interacció amb altres gamers ubicats en qualsevol altre punt del planeta. Alguns exemples d'aquest tipus de jocs són al World of Warcraft, League of Legends o Dungeons & Dragons, entre tants altres que solquen la Xarxa. Que un adult major participi en aquesta sèrie de jocs fa que hagi de desenvolupar certes capacitats i habilitats tècniques que no posseïa, la qual cosa és molt positiu; però, a més, pot posar en pràctica la seva experiència en temes com la cooperació, el treball en equip o la confiança en el proïsme.

El joc com a experiència positiva


Com hem pogut veure, tenim a l'abast de la nostra mà una gran experiència, fàcil de realitzar i amb resultats molt positius per a la vida de les persones. Jugar estableix vincles afectius entre avis i néts, pares i fills i gent gran, en general. Desenvolupar un sentiment lúdic és tan sa i positiu que dota de felicitat i tranquil·litat a persones que es troben sumides en una depressió o pateixen ansietat o angoixa existencial. Està demostrat que el joc millora significativament l'humor i ens fa estar més contents. No cal donar-li moltes voltes a l'assumpte: es pot jugar amb qualsevol element que tinguem a l'abast, ja sigui el mòbil o un clàssic de tota la vida, com el bingo. L'important és passar-ho bé i gaudir de la vida d'una manera sana.

 

Et sembla interessant? ShareThis
Últimes entrades
Imagen de seguimiento