La teva casa tutelada, millor amb amics

Dimecres, 10 de Gener de 2018

 

Els pisos tutelats es distingeixen d'altres alternatives d'habitatge per a la gent gran, precisament, en què no han estat dissenyats pensant en una actitud passiva dels seus usuaris. Volem que estiguin molt ben atesos, però també considerem que aquests apartaments per a majors suposen unes noves oportunitats per a gaudir de la vida social.

 

 

Per tant, en aquest text anem a explicar-te les raons per les quals pensem que una persona gran va a gaudir molt més del seu pis tutelat si manté unes relacions socials obertes i constants.

 

 

A continuació, repassem els avantatges de viure en apartaments i gaudir de la presència dels amics poden oferir als nostres majors.

 

 

  

 

Quan optar per un pis tutelat?

 

En primer lloc, hem d'assenyalar que un pis tutelat és una alternativa d'habitatge que se sol plantejar quan les persones arriben a unes edats en les que requereixen determinats cures associades a l'envelliment. Com els seus familiars no podem (per qüestions, sobretot, de conciliació laboral) estar sempre pendents de les atencions que necessiten, podem donar per fet que aquests apartaments seran els llocs ideals perquè puguin gaudir de l'assistència oportuna.

 

 

 

pis tutelat

 

 

 

Aquests pisos compten amb serveis contigus relacionats amb les atencions mèdiques, nutritives i de seguretat que necessiten, de manera que no hauràs de preocupar per la seva salut física. Però, més enllà d'aquests mitjans, hi ha un altre factor que ha de servir per optimitzar els beneficis dels pisos tutelats per a gent gran. Es tracta de l'establiment d'un marc de relacions, la qual cosa, sens dubte, incrementarà el benestar dels ocupants d'aquests apartaments.

 

 

En les següents línies, t'expliquem per què tenir una vida social rica serà clau en el projecte de vida dels residents en aquests pisos.

 

 

 

 

Els problemes de la soledat augmenten amb l'edat

  

 

Moltes persones grans es troben en risc de caure en situacions de soledat. Com imaginar, es tracta d'uns contextos que no resulten desitjables, de manera que, com a persones interessades en el seu benestar, hem de anticipar-nos a ells i posar-los solució. Una d'aquestes solucions, com abans hem comentat, és la d'integrar a la gent gran en l'ambient dels apartaments tutelats, on conviuen persones que sempre van a estar al corrent del que fan.

 

 

Però no es tracta només que aquestes persones tinguin totes les seves necessitats físiques, nutricionals, higièniques i de neteja i mèdiques cobertes. Hi ha una necessitat psíquica, la d'estar acompanyats, en la qual també hem de reparar. I està clar que aquesta és més difícil de cobrir quan les persones tenen una edat avançada. Entre altres coses, pel fet que, per l'inexorable pas del temps, han vist desaparèixer de les seves vides a molts éssers estimats.

 

 

amistat pisos tutelats

 

 

 

És habitual començar a quedar-se sense referents propers a aquestes edats, però, per això mateix, cal estar atents a com s'afronten aquests desagradables canvis. Sobretot, si les pèrdues que s'han produït són molt properes, com en els casos de viduïtat. Sens dubte, aquests nous contextos familiars poden afectar seriosament la salut mental de la gent gran, ja que suposen uns trastorns considerables en les seves vides.

 

 

Els que han passat per això deixen de fer moltes coses que anteriorment havien marcat el seu dia a dia i no tots ho viuen de la mateixa manera o el superen. Per tant, cal que els que hagin experimentat aquest tràngol siguin capaços de buscar nous estímuls i il·lusions. I alguns dels més importants seran els associats a les relacions amb altres persones. En aquest sentit, cal mantenir i recuperar amistats; però, si cal, també es pot optar per conèixer noves.

 

 

Per això, estar suficient i convenientment acompanyat serà una de les claus per gaudir en bones condicions dels apartaments per a majors.

 

 

   

Un entorn en el qual els grans se sentin com a casa

 

No es tracta només, com abans t'hem comentat, que els grans tinguin accés en els seus edificis a tots els serveis que requereixen per portar una vida digna i amb les millors condicions d'higiene. És també molt important que els nostres majors no notin canvis dràstics respecte al model de vida en el qual sempre havien estat feliços.

 

 

 

pisos tutelats

 

  

 

Per tant, és bàsic que les persones d'avançada edat no trenquin amb el seu entorn tradicional, que és el que els donava seguretat. En aquest aspecte, et recordem que els pisos tutelats es troben en zones caracteritzades pel seu dinamisme. No volem que els nostres majors visquin en llocs aïllats, on ens costi anar a visitar-los ia ells també els costi tornar aquestes visites. Però no es tracta només de la distància entre els nostres domicilis. Resulta molt rellevant que no hi hagi grans distàncies, les quals podrien desincentivarles, entre les seves cases i els llocs que més interès tenen per a ells.

 

 

Ens referim no només als serveis, com els supermercats i les farmàcies; sinó també, en aquest cas, als llocs de reunió que abans freqüentaven i altres nous. Per tant, els apartaments per a majors destaquen per estar ben situats, el que significa que no estan lluny dels centres de les ciutats i compten amb bones comunicacions.

 

 

Això permet a la gent gran arribar amb facilitat a les seves reunions amb amics i familiars i fer marxa tots els dies pels voltants dels seus edificis. En unes àrees on no faltaran les zones enjardinades i els llocs per xerrar i passejar entre amics.

 

 

 

L'envelliment actiu com el pla més atractiu per als nostres majors

 

 

L'elecció d'un pis tutelat en un entorn caracteritzat pel dinamisme de la seva població s'ha d'complementar amb una actitud positiva per part de la persona gran. Resulta obvi, d'altra banda, que en aquest ambient idoni tindran els majors més oportunitats per realitzar-se. No ha de sonar estranya aquesta paraula, ja que a aquestes edats encara hi ha temps per complir molts somnis.

 

 

Així que comptar amb un marc de relacions ampli i dinàmic va servir per afrontar l'etapa de maduresa amb les majors il·lusions. És evident que a aquestes edats comença a fallar el físic, però és un procés natural i que no ha d'afrontar-se amb resignació. Al contrari, mantenir un ritme d'activitats fluid contribueix a sentir-se bé amb un mateix. En aquest sentit, tot i les xacres de l'edat, no resulta tan complicat mantenir-se en un estat de forma més que presentable.

 

 

 

pisos tutelats

I a seguir aquest ritme de vida tan saludable també ajudarà comptar amb companys a prop que ens facin més suportables, per exemple, les activitats esportives que es considerin oportunes. La seva intensitat ja serà una decisió a convenir entre els amics. D'altra banda, sortir amb aquestes persones també millora en gran l'autoestima i, entre altres beneficis, contribueix a mantenir una higiene en perfecte estat de revista.

Tinguem en compte que mantenir aquest cercle d'amistats és clau per a la gent gran, ja que la interpretació de les relacions amb els amics és diferent que la que fan sobre els familiars. En aquests últims observen l'existència de vincles que es conserven per "obligació", mentre que consideren que els amics tenen un major component d'elecció. Això fa que associïn les relacions amb les seves amistats amb sentiments més positius o il·lusionants que en els casos dels parents. I és que en una visita dels amics o cita amb ells observaran una major espontaneïtat que en aquests mateixos actes amb els familiars. Això, sens dubte, també els fa sentir estimats, encara que d'una manera diferent a com experimenten aquestes sensacions amb els seus parents.

pisos tutelats

Mantenir-unit a altres persones (recordem que l'home és un ésser social i té la necessitat de relacionar-se amb altres per realitzar-se) i portar un ritme de vida saludable són, per tant, les bases de l'envelliment actiu. I no es tracta d'un objectiu inabastable, sinó de l'adaptació natural de les persones grans a les condicions pròpies de l'edat que estan travessant. Ni més ni menys.

Dit així sembla molt senzill, però ens trobem en unes etapes en les que l'estat físic i mental de la persona pot empitjorar, pel que val la pena que estiguem atents a aquests símptomes. De vegades la gent gran no tenen la capacitat de sol·licitar-la ajuda que necessiten, de manera que som nosaltres els que hem de prestar una major atenció a les seves circumstàncies. Sobretot, si han hagut de passar per tràngols complicats o traumàtics, com la mort de la seva parella o un accident que no els permet portar la vida de la qual gaudien abans.

Així que, com a consell final relatiu a la contribució que podem fer perquè els nostres majors puguen gaudir d'un envelliment actiu, optar pels apartaments tutelats serà una alternativa a tenir en compte.

I n aquests pisos les seves necessitats bàsiques estaran total i puntualment cobertes i, a més, podran sentir-se autònoms per realitzar les mateixes activitats que desenvolupaven en els espais on ells recordaven haver estat feliços i ho continuaran sent.

 

Et sembla interessant? ShareThis
Últimes entrades
Imagen de seguimiento