Gaudir amb tranquil·litat

Dijous, 7 de Gener de 2016

 

Arriba un moment en la vida de tota persona en què el que menys volem són aclaparaments i preocupacions. Després d'anys i anys d'esforç i dedicació per dur endavant l'economia pròpia i de la nostra família, és l'hora de relaxar-se i gaudir del que s'ha fet. El dia en què ens aixequem del llit, mirem enrere, fem balanç i ens adonem que hem guanyat una mica de tranquil·litat, comoditats i confort. Quan, com va dir Erikson, la nostra única tasca és contemplar la vida en conjunt i amb coherència.

 

 

Llavors, pensem en anar buscant aquest lloc on poder descansar, després de tota una trajectòria vital en la qual no hem deixat mai de treballar, amb constància i èxit. Però hi ha algunes persones que, mentre pensen en això, escolten una veu interna que els diu a cau d'orella que tampoc cal passar-se. "Pot ser que estigui més gran i, sens dubte, em mereixo una mica de serenitat, però encara em sento jove i no penso deixar de fer les coses que em diverteixen".

 

 

pisos tutelats

 

 

Majors, però actius

 

 

És aquest alt en el camí en què vam decidir que no seguirem preocupant per algunes obligacions i busquem una alternativa que garanteixi el nostre gaudi, la nostra tranquil·litat i la nostra seguretat. Aquesta persona no vol veure limitada la seva capacitat d'acció ni decisió, vol gaudir de l'oci i de la cultura que estan al seu abast, sense haver de donar explicacions a ningú per això. Vol anar a l'opera, a veure una exposició o quedar amb les seves amistats per parlar del diví i l'humà. Vol tenir el control de la seva vida, però vol, també, tenir la tranquil·litat de saber que, en cas de necessitar d'un servei (assistència sanitària, vigilància, qualsevol reparació a casa, restaurant, neteja ...) ho té a l'abast de la mà.

 

 

Vol un retir dinàmic, un avenir pròsper i actiu. Vol un nou estil de vida que s'assembli el màxim possible a l'anterior. És a dir, és conscient que s'encamina, inevitablement, cap a un estat de deteriorament físic i psicològic comunament conegut com vellesa, però pensa que encara té per davant uns quants anys d'activitat, independència i autodeterminació. El que desitja és una transició suau i còmoda cap a la vellesa.

 

 

 

És anar aplanant el terreny per quan vagi a necessitar dependre de suports, ja siguin físics o tècnics, per dur a terme les activitats bàsiques de la vida diària. Es resigna al pas del temps només perquè és inevitable, però no vol renunciar al que ha collit i avui té. Sempre ha estat una persona molt exigent, sobretot, amb si mateixa, en la seva carrera professional, i no acceptaria una rendició tan primerenca. Mentre pugui valer-se per si mateixa, ho farà, però també vol assegurar-se la comoditat que mereix aquesta persona. Com l'adult és savi, sap quan acceptar el canvi i quan oposar-se, quan lluitar i quan seure en silenci.

 

 

cases tutelades

 

 

La qualitat de vida en l'edat avançada té a veure amb la seguretat econòmica i inclusió social, que s'assegura a través d'infraestructures de suport i xarxes socials i mitjançant la promoció de la participació de la gent gran en la vida de la comunitat, com membres actius d'ella.

 

 

  

Apartaments tutelats per a gent gran

 

 

Viure o residir a apartaments tutelats per a gent gran o pisos d'alt nivell amb serveis és la millor opció, sense cap lloc a la discussió, per a aquest tipus de persona, que encara el seu projecte vital definitiu. Aquesta alternativa és una font de riquesa personal i qualitat de vida perquè evita l'aïllament social i desarrelament del propi mitjà i afavoreix la integració de les persones en la comunitat. És la relació clau entre l'atenció assistencial i creació d'un nou lloc per viure que s'assembli el màxim possible a la pròpia llar.

 

 

Són un conjunt d'habitatges independents entre si, però agrupades a través d'unes zones comuns que es destinen a la prestació de serveis compartits. Estan integrades al cor de la ciutat, amb tots els avantatges que això comporta per la proximitat i fàcil accés a:

 

 

- Recursos comunitaris com ara hospitals (o altres centres d'atenció sanitària primària) i centres polivalents.

 

- Centres culturals com ara museus, biblioteques, sales d'exposicions o auditoris i centres on poder satisfer les necessitats espirituals de les persones, com són les esglésies o parròquies.

 

- Llocs on anar a gaudir d'activitats d'oci, com restaurants, cinemes, teatres, bingos, recintes esportius, cafeteries o sales de ball.

 

- Botigues i comerços de tota mena.

 

- Oficines bancàries i altres seus d'entitats financeres.

 

- Parcs, jardins i altres recursos o serveis de la comunitat.

 

 

habitatges tutelats

  

Serveis

 

 

La vida i estada en aquest tipus d'apartaments, en aquestes comunitats per a persones grans amb alt o molt alt nivell adquisitiu, són, indubtablement, molt més còmodes, el que fa augmentar la seva qualitat d'una forma molt clara. Facilita que el contacte amb la família, en cas d'haver, es pugui seguir mantenint. La independència i els costums adquirits per aquestes persones al llarg de la seva trajectòria vital tenen garantida la seva continuïtat i perdurabilitat i el sentiment de veïnatge segueix tan present com sempre en les seves vides.

 

 

Les persones se senten protegides en tot moment, ja que hi ha un servei de vigilància privada durant les 24 hores que vetlla per la seva seguretat i controla els accessos a l'edifici, a més de recollir la correspondència de cada apartament i ajudar les visites a trobar el seu destí. Però, al seu torn, mantenen la seva intimitat intacta i no han de dir-li a ningú on van ni d'on vénen, ni a quina hora fan alguna cosa o ho deixen de fer. Això és una cosa fonamental perquè la concepció de si mateixes segueixi sent tan positiva. La de ser persones independents, actives i mentalment joves.

 

 

Les persones estan cuidades perquè tenen a la seva disposició, dia i nit i de forma ininterrompuda, un servei d'infermeria prestat per ATS titulades i amb experiència. Són professionals que coneixen fil per randa als usuaris, ja que, habitualment, cadascuna d'elles atén en el seu torn als inquilins dels mateixos pisos. Hi ha un espai físic delimitat per al servei d'infermeria, tot i que, si la persona està malalta o momentàniament indisposada, van elles a la casa en qüestió. Prendre la pressió arterial, administrar injectables, repartir medicació (si fa falta) o coordinar les possibles visites mèdiques són les funcions de les que s'encarrega, fonamentalment, aquest servei. Aquestes persones saben, doncs, que estan en bones mans, sense haver d'acudir al centre de salut amb tanta freqüència, el que podria significar que s'apartessin d'altres activitats més plaents per a les que, en rebre l'atenció a casa, disposen de més temps lliure.

apartaments tutelats

Cadascun dels pisos està dotat amb una completa cuina pròpia on les persones poden elaborar els seus menús, en funció, únicament i exclusivament, dels seus gustos, preferències i necessitats. Així mateix, l'edifici disposa d'un restaurant exclusiu d'ús privat per als habitants de l'immoble i els seus convidats, pensat per als dies en què a no els ve de gust cuinar o acudir a qualsevol altre restaurant. Es preparen menús variats i d'elaboració pròpia (res precuinat ni tampoc congelat) i se serveixen a preu de cost.

Qualsevol petita avaria és atesa, sense incòmodes esperes, ni innecessaris desplaçaments ni haver d'abonar honoraris, ja que el treballador que s'encarrega del manteniment i de les reparacions té un petit taller en el mateix edifici. Només hi ha un cost: el del recanvi o recanvi que es requereixi (la bombeta que es canvia o l'aixeta que substitueix el que estava trencat).

Tots els espais comuns estan sempre, a qualsevol hora del dia, en un estat impol·lut de neteja. A més, hi ha un servei opcional de neteja a cada apartament particular i servei de bugaderia, planxat i plegat de roba. Poder sortir al carrer com un pinzell, sense haver hagut de fer la bugada, és una cosa que no té preu.

A més, aquestes persones tenen la possibilitat de crear i enfortir vincles amb altres persones en la seva mateixa situació. Els veïns comparteixen inquietuds i, junts, poden sortir a gaudir de tot el que la ciutat posa a la seva disposició en matèria d'oci, cultura i hostaleria, entre moltes altres activitats

Gaudir del que caminat

És una oportunitat per gaudir d'uns anys en què l'única premissa és aquesta mateixa: el gaudi. Mentre el cos aguanti, hi ha activitats de sobres per divertir-se. Sense càrregues laborals, sense preocupacions, amb la saviesa de tot l'après i sense por de res. És el moment de gaudir amb tranquil·litat i de ser feliços amb totes les lletres, en majúscules i sense condicionants. Innegociable. Sobren els motius, que ningú s'atreveixi a negar-los que s'ho han guanyat. Viure en apartaments tutelats per a gent gran és la major garantia per aprofitar la vida fins a l'últim alè i en la seva màxima expressió.

 

Et sembla interessant? ShareThis
Últimes entrades
Imagen de seguimiento