Apartaments per a majors: ara que pots, gaudeix teu temps

Dimecres, 2 de Març de 2016

 

Els anys passen més ràpid del que creiem i el que ens semblava un llunyà futur ha arribat abans del que s'esperava. És, simplement, el transcurs de la vida i les peripècies i responsabilitats del dia a dia, que ens impedeixen veure que aquests mateixos dies es van acumulant i quedant enrere. Potser vostè se senti identificat amb aquesta sensació. Es veu més que capacitat per organitzar i gestionar la seva vida, tal com sempre ha fet, encara que potser amb alguns xacres pròpies de l'edat. Però, comptat i debatut, es veu bé. Alguna cosa més gran? Per descomptat, però no, per això, menys capaç i independent. Potser és un bon moment per plantejar-se acudir als habitatges tutelats per a gent gran.

 

 

Cada persona es pren el pas dels anys de diferent manera. Alguns ho veuen com Bernat, que, als seus setanta anys, es nega a reconèixer-se en el clixé del senyor gran necessitat i dependent. Sobretot, per no ser-ho. Però no, per això, Bernardo és menys conscient que ja no està com als quaranta anys i els seus fills i ell mateix pensen en el seu futur i buscar alguna manera, perquè pugui seguir gaudint de la seva independència. Sense que això signifiqui que les seves necessitats particulars estiguin desateses o descuidades.

 

 

 

independència

 

 

Altres persones, potser vostè mateix, es reconeixen en la seva edat, però es neguen a viure demanant favors. És el cas de Carles i Adela, tots dos alts funcionaris de l'Administració que han gaudit d'un alt nivell de vida i una maduresa plena i vibrant. Avui, ja jubilats, es neguen a perdre la seva intimitat i autonomia, però estan preocupats pel risc d'una caiguda perillosa (el maluc de Carles ja no és la que era), així que han recorregut als habitatges tutelats per a gent gran.

 

 

 

 

 

Envellir no és quedar-se enrere

 

 

L'estereotip que vol evitar Bernat, ja que no es veu representat en ell, és aquest que implica que fer-se gran és perdre l'autonomia, la capacitat de decidir i viure amb independència. Bernat no es reflecteix en aquest estereotip, simplement, perquè, als seus setanta anys, és un home actiu, física i intel·lectualment. I aquesta és una realitat que serà cada vegada més palpable.

 

 

Això es deu al fet que, per primera vegada en la història, la majoria de les persones pot arribar a viure seixanta anys o més. S'assumeix ja, com un fet, que ens farem grans i passarem, gairebé sempre molt de llarg, dels seixanta o setanta anys. Com s'ha arribat a aquesta situació? És el gran triomf de la salut pública i del desenvolupament social, que ens permet fer-nos grans amb major qualitat de vida, salut i expectatives. Una vida millor i més sana, que provocarà que les files dels grans siguin cada vegada més nombroses: segons l'ONU, entre l'any 2000 i 2050, la proporció de població mundial de més de seixanta anys passarà del 11 al 22%. El 2015, hi havia uns 900 milions de majors de seixanta anys a tot el món. En 2030, s'estimen uns 1.400 milions. En 2050, seran 2.100 milions; i, a Europa, suposaran el 34% de la població.

 

 

 

habitatges tutelats

 

 

 

Aquesta qualitat de vida no només vol dir que cada vegada hi ha i hi haurà més majors de seixanta anys. També vol dir que els que vam passar d'aquesta edat ho fem cada vegada en millors condicions físiques i mentals, més independents i autosuficients. Per tant, la jubilació es converteix en el tret de sortida d'una nova etapa, que promet ser llarga i podem convertir en productiva, gratificant i plena d'alegries. Fer-se gran ja no és quedar-se en un discret segon pla ni viure depenent dels altres. Els grans tenim molt per oferir, ensenyar i gaudir.

 

 

 

 

 

  

Envellir amb autosuficiència

 

 

Ja coneix de sobres els consells per a una vida saludable i plena. Cuidar d'excessos, alimentar-se amb mesura i controlant la dieta, fer exercici freqüent, etc. També li recomanem l'activitat intel·lectual. Lectura i escriptura, gaudir de la bellesa, fer exercicis de memòria i agilitat mental i, sempre que sigui possible, tenir vida social, relacionar-se i gaudir de la companyia aliena.

 

 

¿Cal insistir-hi? Són hàbits per a exercir durant tota la vida, però que, en fer-nos grans, cobren més importància que mai. Una vida més longeva no té preu, però encara és més rellevant, si gaudeixes d'una bona salut. Les oportunitats d'independència i autonomia es multiplicaran amb aquesta. ¿Volem ser protagonistes de la nostra pròpia vida i gaudir d'aquesta amb autosuficiència? Cuidem-nos.

 

 

 

pisos tutelats

 

 

  

La necessitat dels habitatges tutelats

 

 

No obstant això, l'edat és l'edat i fer-nos grans implica una sèrie de xacres coneguts per tots. Una mica menys de vista, una mica menys d'oïda, menys flexibilitat, menys resistència ... També ossos més fràgils i l'equilibri, potser, més inestable. Entre moltes altres coses que poden arribar a qualsevol. A més, hem d'afegir la soledat. Els fills han abandonat el niu fa temps, han format les seves pròpies famílies i la llar queda buit. La gent gran troben, sovint, que el pitjor dels xacres és la soledat. Sumada a una salut una mica més delicada, pot presentar un risc innecessari. Ja ho sap vostè: una relliscada en el pitjor moment, una caiguda, i no tenim a qui recórrer.

 

 

Els petits i no tan petits xacres de l'edat també suposen un esforç afegit per al dia a dia. La neteja de l'habitatge, anar a comprar o cuinar poden esdevenir un destorb o treball extra per a les nostres articulacions i la nostra resistència. També hem de portar una agenda de les visites mèdiques regulars, així com controlar coses com la medicació, la tensió o una dieta específica. Sí, som gent gran activa i autosuficients, però ens cansem més i no tenim tanta soltesa com abans.

 

 

 

pisos tutelats

 

 

És enfrontar-se a les tasques de la llar el que ens marca, gairebé sempre, la pauta de la dependència i independència. Aquest punt en què estem sans, capaços i cabals, però en el qual, per exemple, les mans ens fan mal, a fregar els plats. Això ens obliga a acudir a algú, potser de la família. El que, al seu torn, a llarg termini, ens obliga a viure a casa dels altres. No seria meravellós disposar de l'autonomia i independència que sempre hem tingut, sense haver de carregar-nos amb aquests quefers més molestos? Ho és i és possible. Per això estan els habitatges tutelats.

 

 

 

 

 

 

Els habitatges tutelats per a gent gran: la solució per a l'autonomia

 

 

En què consisteixen els apartaments i habitatges tutelats? La seva essència és dotar les persones majors de totes les virtuts de l'autosuficiència i independència, amb el bo d'un tractament proper i una arquitectura pensada per a ells. Els habitatges tutelats són privades i constitueixen una llar en què podrà viure sense dependre de ningú i deixar viure (sense demanar favors). A més, disposen de zones d'ús comú per cobrir totes les seves necessitats. A saber: recepció, saló, sala de jocs, infermeria, restaurant, menjador privat, bugaderia, sala de massatges i capella. La perfecta barreja d'hotel i habitatge privat. Un compendi d'exclusives estades d'ús obert als habitants de l'immoble i en què es presta un servei no menys important:

· Seguretat i vigilància les 24 hores del dia. Això permet controlar les visites, el correu i qualsevol eventualitat que es presenti.

· Infermeria, disponible tot l'any, 24 hores al dia. Amb servei a domicili, si cal, i control de les necessitats mèdiques dels habitants dels habitatges tutelats. Les infermeres prenen la tensió, reparteixen la medicació (si fa falta) i controlen l'agenda de visites mèdiques. Amb la seguretat de tenir un cos d'infermeres a pocs metres de la llar i accés immediat, la vida de la gent gran es fa molt més amable i senzilla. ¿Una relliscada inoportuna? Un oblit d'una cita mèdica? Necessita injectar un medicament? Per això, hi ha les infermeres de l'immoble.

· Servei de restaurant i menjador, disponible els 365 dies de l'any, per dinar i el sopar dels que no tinguin ganes o no puguin cuinar en els seus apartaments. Hi ha diversos menús diferents cada dia, de gran qualitat i preparats amb els millors ingredients. S'ha acabat fer la compra, cuinar o fregar la pisa.

· Neteja. A més de la usual de les dependències comunes, els habitants dels apartaments tenen l'opció d'adquirir el servei de neteja a domicili, així com de bugaderia. Una preocupació menys i un alleujament per als genolls, mans i esquena.

· Manteniment i reparacions. Les instal·lacions són ateses per professionals per a les petites avaries i necessitats puntuals de reparació. Aquest personal té el seu propi taller dins de l'immoble, pel que vostè no necessitarà desplaçar-se per la ciutat carregant amb el seu aspiradora, televisor o cafetera avariats. Reparació immediata i sense més cost que el recanvi o recanvi que s'hagin necessitat.

habitatges tutelats per a gent gran

La gent gran autosuficients i autònomes trobaran el seu lloc idoni en els habitatges tutelats. Proporcionen tot el que una persona gran activa i vital necessita: independència, llibertat de moviments, comoditat per a tots, i assistència per a les petites coses.

 

Et sembla interessant? ShareThis
Últimes entrades
Imagen de seguimiento